• 01.jpg
  • 02.jpg
  • 03.jpg
  • 04.jpg
  • 05.jpg

26.11.2020.

Kompanija MLADEGS PAK iz Prnjavora privodi kraju gradnju nove fabrike površine 1.600 m2 u čiju izgradnju i nabavku opreme za proizvodnju kečapa je uloženo više od 3,5 mil EUR. Kako su za eKapiju objasnili iz ove kompanije, izgradnja fabrike će se odvijati u nekoliko faza.

– Trenutno se privodi kraju prva faza koja podrazumijeva izgradnju objekta površine 1.600 m2 , nabavku i montažu prve linije za proizvodnju i pakovanje kečapa i novi energetski blok. U sledećim fazama će se nabavljati samo oprema za nove linije za proizvodnju kečapa, majoneze i senfa pošto su objekat i energetski blok predviđeni za sve navedene linije – istakao je Mladen Pratljačić, koordinator za izvoz u kompaniji Mladegs pak.

Dodaje da su se za modernizaciju postojećeg pogona odlučili iz više razloga.

– Pridržavajući se smjernica EU, odlučili smo se da smanjimo količinu ambalaže koja se teško reciklira te smo se odlučili na prelazak na PET ambalažu koja se može 100% reciklirati, a u samom ambalaži ćemo koristiti dio već reciklirane ambalaže. Zatim, nova oprema i materijali će nam omogućiti da prestanemo koristiti aditive i konzervanse u procesu proizvodnje. Takođe, kako bismo smanjili zagađenje prelazimo na korištenje zemnog gasa u tehnološkom procesu proizvodnje gotovog proizvoda.

Kapacitet nove linije za kečap biće 100 t gotovih proizvoda dnevno. Oprema je proizvedena u Njemačkoj i Francuskoj, tehnološki je vrlo napredna i zadovoljava sve zahtjeve industrije 4.0.

– Oprema na istom nivou je planirana i za sledeće faze projekta. Napominjem da je oprema već isporučena, ali, problem sa virusom korona koči dolazak tehničkog osoblja iz Francuske i Njemačke. Objekat u kome će biti smještene sve linije je završen, kao i energetski blok. Građevinske, monterske i elektro radove su radile lokalne firme – kaže nam Pratljačić.

Ističe da su u narednim fazama planirali nabavku i puštanje u rad linije za proizvodnju majoneze kapaciteta 100 t na dan, sa radom u tri smjene, još jedne linije za proizvodnju kečapa kad se stvori potreba za novim količinama i jedne linije za proizvodnju senfa kapaciteta 7 t na dan.

– Trenutno imamo 180 zaposlenih, a otvaranjem pogona ćemo zaposliti još radnika.

mladegs pak 1 261120 tw630

U pogonu Mladegs paka sada se proizvodi više od 50 t kečapa na dan i svi kapaciteti su prodati. Kako Pratljačić objašnjava, nove poslove nisu u mogućnosti da ugovaraju do puštanja u rad nove opreme.

- Trenutni kapaciteti Mladegs paka su oko 22.000 t gotovih proizvoda godišnje. Osim kečapa proizvodimo i univrezalni dodatak jelima, začine, supe, šlag pjene i šlag kreme, dodatke za kolače i peciva, zatim deserte, napitke i zimnicu. Sve grupe proizvoda su nam značajne i skoro sve imaju sličan udio u našim prihodima - kaže Pratljačić. 

Kompanija izvozi oko 60% proizvodnje, a u planu je da se u budućnosti otvore nova tržišta i steknu novi kupci.

- Osim domaćeg tržišta, najviše izvozimo u zemlje EU. Cilj nam je povećati obim posla sa svim kupcima u svim zemljama. Osim EU, veliku pažnju posvećujemo i CEFTA tržištu, gdje smo ozbiljnije prisutni poslednjih godinu dana.

 

U planu vlastita proizvodnja i prerada paradajza

Sirovine prioritetno nabavljaju na domaćem tržištu i u zemljama bivše SFRJ, a sve ono što se na tim tržištima ne može nabaviti, dolazi sa svjetskog tržišta.

- Već imamo iskristalisane i odobrene dobavljače koje rijetko kad mijenjamo. Osim toga, planiramo i povećanje saradnje sa lokalnim poljoprivrednim proizvođačima, kao i početak primarne proizvodnje za dio sirovina koje uvozimo.

Pratljačić ističe da u narednom periodu planiraju i uvođenje nekih novih proizvoda, kao i da počnu vlastitu primarnu proizvodnju i preradu paradajza. Cilj im je, kako kaže, da sve puste u funkciju u naredne tri godine.

Od sredine prošle godine kompanija Nelt postala je distributer proizvoda Mladegs paka za BiH i, kako nam kaže Pratljačić, zadovoljni su sa saradnjom.

- U početku je bilo određenih izazova, ali, dobrom saradnjom svaki dan se ostvaruju bolji rezultati i sve smo bliže dogovorenim ciljevima.

Dodaje da je korona kriza imala velikog uticaja u početku.

 

- Teška organizacija prevoza sirovina i proizvoda, zatim nejasna pravila u svim zemljama u koje izvozimo, strah od ulaska virusa u firmu, samo su neki od problema. Međutim, dobrom saradnjom svih zaposlenih, uspjeli smo prevazići početne probleme i trenutno imamo odličan rast - ističe za kraj Pratljačić.

 

Slobodana Šubara  - eKapija

Anketa 1

Da li ste upoznati sa strateškim pravcima razvoja opštine?

Anketa 2

Kakva je vaša ocjena opštinske politike prema investitorima u opštini Prnjavor?

Anketa 3

Da li ste upoznati sa izmjenama i dopunama regulacionog plana za poslovnu zonu Vijaka?

Anketa 4

Da li ste zadovoljni kvalitetom javno-privatnog dijaloga u opštini?